Определение понятий в масложировой отрасли
Иногда даже специалистам масложировой отрасли бывает сложно ориентироваться в огромном количестве сложных понятий на нашем сайте, не говоря уже про людей, которые не работают в этой области.
Здесь вы можете быстро найти интересующий вас термин и его определение. Все термины и понятия были выписаны из ДСТУ 3001:2008 «Продукція маргаринова. Виробництво. Терміни та визначення понять», ДСТУ 2423-94 «Олії рослинні. Виробництво. Терміни та визначення» и ДСТУ 2575–94 «Олії рослинні. Сировина та продукти переробки. Показники якості. Терміни та визначення»
№ | Назва | Название | Name | Визначення | Примітка |
---|---|---|---|---|---|
1 | pH водної чи водно-молочної фаз | pH водной или водно-молочной фазы | pH in the water phase | Активність або концентрація іонів водню в розчинах | Відповідає від'ємному десятинному логарифмові активності чи концентрації іонів водню у розчині |
2 | Агрегація | Агрегирование | - | Злипання окремих часток | - |
3 | Активне винтилювання насіння | Активное вентилирование семян | - | Примусове продування повітря крізь насіннєву масу, внаслідок чого відбувається теплообмін між насіння та повітрям | - |
4 | Активність уреази | Активность уреазы | - | Показник, що характеризується зміною величини pH протягом 30 хв. | - |
5 | Антиоксиданти | Антиокислители | Antioxidants | Речовини, що їх використовують для уповільнення окислювальних процесів у маргариновій продукції | ДСТУ 4422. Антиокислювачі (Нд). Бутилгідрооксианізол, бутилгідроокситолуол, аскорбінова кислота та її солі тощо |
6 | Ароматизатори | Ароматизаторы | Aromatizers, flavours | Натуральні, ідентичні натуральним або штучні речовини, що їх застосовують для надання аромату маргариновій продукції | Ванілін, арованілін, харчові ароматичні есенції тощо |
7 | Ацетильне число | Ацетильное число | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, яка потрібна для нейтралізації етанової кислоти, що утворюється в разу омилення 1 г ацетильованого продукту | - |
8 | Бавовняний пальмітин | Хлопковый пальмитин | - | Продукт, отриманий фракціюванням бавовняної олії з температурою плавлення від 19 0C до 25 0C | ДСТУ 2333 |
9 | Барвники | Красители | Colorant, colouring | Натуральні, ідентичні натуральним або штучні речовини, дозоване уведення яких надає маргариновій продукції бажаного відтінку кольору | ДСТУ 4422. Екстракт аннатор, каротин, мікробіологічний каротин тощо |
10 | Бензопоємність шроту | Бензиноёмкость шрота | - | Максимальний ступінь утримання бензину шротом під час його виходу з екстрактора | - |
11 | Бите насіння | Битые семена | - | Насіння у вигляді часточок різного розміру, пошкоджен під час збирання та обробки | - |
12 | Вершкове масло | Масло сливочное | Butter | Масло, що його виробляють з вершків і/або продуктів перероблення молока, яке має специфічний притаманний йому смак, запах і пластичну консистенцію за температури (12±2) 0C, з умістом молочного жиру не менше ніж 61,5 %, що є однорідною емульсією типу "вода в жирі". | ДСТУ 4422. Використовують таке масло з масовою часткою молочного жиру не меншою ніж 72,5 %: масло вершкове екстра, масло вершкове селянське, топлене масло (молочний жир) |
13 | Видалення відходів | Удаление отходов | - | Здійснення операцій з відходами, що не призводять до їх утилізації | - |
14 | Виробник відходів | Производитель отходов | - | Фізична чи юридична особа, діяльність якої призводить до утворення відходів | - |
15 | Висококалорійні м'які маргарини | - | - | Види м'яких маргаринів, які мають не менше ніж 72,0 % жиру, а калорійністю не меншою ніж 650 ккал/100 г продукту | - |
16 | Висушування насіння з охолодженням | Сушка и охлаждение семян | - | Досягнення оптимального рівня вологи та температури насіння для його зберігання або здійснення технологічного процесу | - |
17 | Витікання рідинної фази | Вытекание жидкой фазы | Leakage of luquid phase | Показник, який характеризує структуру маргаринової продукції, що його визначають кількістю рідинної фази, яка виділяється за температури (25±1) 0C протягом 24 год | ДСТУ 4422 |
18 | Відгін розчинника зі шроту | Отгонка растворителя из шрота | - | Видалення розчинника зі шроту з метою створення вибухонебезпечних умов зберігання та транспортування | - |
19 | Відновлення молока | Восстановление молока | Reconstitution milk | Приготування молока з сухого, сконцетрованого чи згущеного молока та підготовленої води | ДСТУ 2212 |
20 | Відстій за об'ємом | Отстой по объёму | - | Відношення об'єму, що його займає осад, до загального об'єму продукту, виражене у відсотках | Визначається в оліях та оліфах |
21 | Відстоювання міцели | Отстаивание мицеллы | - | Очищення міцели рослинної олії від грубих механічних домішок (шроту) витримуванням на протязі тривалого часу у відстійниках | - |
22 | Відходи | Отходы | - | Будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення відповідно до Закону України “Про відходи” | - |
23 | Вітаміни | Витамины | Vitamins | Низькомолекулярні, біологічно актівні органічні сполуки, необхідні для нормального обміну речовин в організмі, уведення яких підвищує біологічну цінність маргаринової продукції | ДСТУ 2212. Вітамін А, вітамін Д, вітамін Е |
24 | Вміст епоксидного кисню | Содержание эпоксидного кислорода | - | Відсоткова частка кисню, еквівалентна бромоводню, що прореагував за стандартних умов з моно- і діспоксидами жирних кислот окисненої олії | - |
25 | Вміст сміттєвої та оліїстої домішок | Содержание сорной и масличной примесей | - | Масова частка, яка враховує наявність органічної, мінеральної домішок, металодомішок, порожнього насіння, насіння інших рослин, зіпсованих, розчавлених, недозрілих, щуплих | - |
26 | Вторинні енергетичні ресурси | Вторичные энергетические ресурсы | - | Енергетичний потенціал продукції, відходів, побічних і проміжних продуктів, який утворюється в технологічних агрегатах (установках, процесах) і не використовуються в самому агрегаті, але може бути частково чи повністю використаний для енергопостачання інших апаратів (процесів) | - |
27 | Вторинні матеріальні ресурси | Вторичные материальные ресурсы | - | Будь-які матеріали або речовини, які утворюються у процесі виробничих циклів та які на момент їх виявлення мають споживчі, безпечні властивості та корисні якості й можуть в подальшому використовуватись у виробничих процесах, у тому числі при виготовленні товарної продукції | - |
28 | Гідроксильне число | Гидроксильное число | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, яка потрібна для нейтраліації етанової кислоти, що міститься в ацетильованому продукті, одержаному з 1 г олії | - |
29 | Гідропереетерифікований жир | Гидропереэтерифицированный жир | - | Продукт, отриманий сумісним виконанням процесів гідрування та переетерифікування | ДСТУ 2333 |
30 | Глибина віджимання олії | Глубина отжима растительного масла | - | Показник, що характеризує ступінь здобутку олії на пресах, виражений залишковим вмістом олії у макусі | - |
31 | Горіле насіння | Горелые семена | - | Насіння з темно-брунатим або чорним забарвленням ядра, що щмінилось внаслідок несприятливих температурних впливів | - |
32 | Гранульований шрот (макуха) | Гранулированный шрот (жмых) | - | Шрот (макуха), спресований у гранули | - |
33 | Декристалізація емульсії маргарину | Декристаллизация эмульсии маргарина | - | Механічне оброблення переохолодженої емульсії маргарину, під час якого дрібнодисперсні кристали твердої фази утворюють у рідкій фазі коагуляційні структури | - |
34 | Дефектне насіння | Дефектные семена | - | Зіпсоване насіння з кольором ядра, значно відмінним від нормального, а також загниле, зіпліснявіле, проросле, кислотне число олій в якому більше 5 мг/КОН | - |
35 | Дистиляція міцели олії | Дистилляция мицеллы растительного масла | - | Поділ міцели олії на олію й розчинник шляхом відгону розчинника з міцели та наступної конденсації його парів | - |
36 | Експелерна олія | Экспеллерное масло | - | Пресова олія, одержана внаслідок вичавлювання олійної мезги, виготовленої з форпресової макухи на експелерах | - |
37 | Екстрагування олії | Экстракция растительного масла | - | Здобування олії з часточок, що її містять, за допомогою розчинників вибіркової дії | - |
38 | Екстракційна рослинна олія | Экстракционное растительное масло | - | Рослинная олія, що одержується екстракцією розчинником з пелюстки, макухової крупки, олійної м'ятки, насінневого пилу й гранул | - |
39 | Емульгатори | Эмульгаторы | Emulsifiers | Поверхнево-активні речовини, що сприяють утворенню чи зберіганню гомогенної суміші двох або кількох несумісних фаз (наприклад, олії та води) | ДСТУ 2212. До емульгаторів належать: моно- і дигліцериди жирних кислот, а також їх ефіри з оцтовою, ацетилвинною, лимонною, молочною, винною кислотами та натрієві й кальцієві солі цих ефірів; лецитини; ефіри полігліцерина та жирних кислот; ефіри полігліцерина та рицинолових кислот тощо |
40 | Емульсійна вода | Эмульсионная вода | - | Рідке дисперсне середовище суміші води, бензину та олії | - |
41 | Емульсія маргарину, емульсія маргаринова | Эмульсия маргарина; эмульсия маргариновая | Margarine emulsion | Тривка завись дрібнодисперсних краплинок жирової фази та водно-молочної чи водної фази | - |
42 | Ефірне число | Эфирное число | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, яка потрібна для омилення складних ефірів у 1 г олії | - |
43 | Жири (кондитерські, кулінарні, хлібопекарські, для молочної промисловості) | Жиры (кондитерские, кулинарные, хлебопекарные, для молочной промышленности) | - | Жирові продукти, які є сумішшю натуральних олій і модифікованих жирів і/або тваринних жирів, без/з додаванням(м) харчових добавок: емульгаторів, барвників, ароматизаторів | ДСТУ 2333 |
44 | Жири морських тварин і риб | Жиры мокских животных и рыб | Fish oils | Жири, у складі яких є високо ненасичені кислоти з 4-6 подвійними зв'язками, одержані з жирових тканин морських тварин і риб | ДСТУ 2333 |
45 | Жирнокислотний склад | Жиркокислотный состав | - | Масова частка жирних кислот, виражена у відсотках | |
46 | Жирова основа маргарину | Жировая основа маргарина | - | Багатоскладникова збалансована суміш триацилгліцеринів з різними фізико-хімічними властивостями | - |
47 | Жирова суміш (маргаринова промисловість) | Жировая смесь | Fat blend | Харчовий продукт, що є сумішшю молочного та рослинних жирів з масовою часткою загального жиру не менше ніж 25,0 % від загальної жирової фази продукту без/з додаванням(м) барвників, ароматизаторів, антиоксидантів, вітамінів | ДСТУ 4445 |
48 | Загущувачі | Загустители | Thickering agents | Речовини, що підвищують в'язкість маргаринової емульсії | Гуарова камідь, ксантанова камідь, карагенан, агар тощо |
49 | Закваска, заквашувальний препарат | Закваска | Starter, starter culture | Одно- або багатоскладникові комбінації мікроорганізмів, що їх використовують для сквашування молочної сировини у виробництві маргаринової продукції | ДСТУ 2212 |
50 | Замінник молочного жиру | Заменители молочного жира | Ghee substitutes, butterfat substitutes | Суміш олій та/або модифікованих жирів абосуміш різних жирів, які за показниками якості та жирнокислотним складом наближенні до молочного жиру | ДСТУ 2333 |
51 | Захоронення відходів | Захоронение отходов | - | Остаточне розміщення відходів при їх видаленні у спеціально відведених місцях чи на об’єктах таким чином, щоб довгостроковий шкідливий вплив відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини не перевищував установлених нормативів | - |
52 | Збагачення шроту ліпідами | Обогащение шрота липидами | - | Додавання ліпідів до шроту для підвищення його харчової цінності | - |
53 | Зберігання відходів | Хранение отходов | - | Тимчасове розміщення відходів їх виробником у спеціально відведених місцях чи об’єктах на строк, що не перевищує трьох місяців з моменту їх утворення до моменту їх утилізації чи видалення, або до передачі на договірних засадах спеціалізованим підприємствам для проведення їх утилізації чи видалення. Зберігання відходів до їх передачі іншим організаціям або у інші місця на утилізацію чи видалення не є розміщення відходів | - |
54 | Зберігання насіння | Хранение семян | - | Витримування насіння протягом тривалого часу в стані максимального пригнічення процесів життєдіяльності | - |
55 | Збирання відходів | Сбор отходов | - | Діяльність, пов’язана з вилученням, накопиченням і розміщенням відходів у спеціально відведених місцях чи об’єктах, включаючи сортування відходів з метою подальшої утилізації чи видалення | - |
56 | Зв'язанність олії | Связанность растительного масла | - | Властивість, що визначає силу зв'язку олії з білковою речовиною олійної сировини та кількісно характеризується енергією зв'язку | - |
57 | Зеєрний осип | Зеерная осыпь | - | Частки олійної мезги, що виходять разом з рослинною олією крізь зазори зеєрного циліндра шнекового преса | - |
58 | Зіпсована маргаринова продукція | Испорченная маргариновая продукция | - | Продукція, яка в разі закінчення строку придатності до споживання чи недодержання відповідних умов зберігання та транспортування за своїми органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками і спожитковою властивістю не відповідає вимогам чинних нормативних документів | ДСТУ 4422 |
59 | Знешкодження відходів | Обезвреживание отходов | - | зменшення чи усунення небезпечності відходів шляхом механічного, фізико-хімічного чи біологічного обробляння | - |
60 | Знешкодження макухи (шроту) | Обезвреживание жмыха (шрота) | - | Вологотеплова обробка макухи (шроту) нагрітою парою, що супроводжується повним або частковим руйнуванням чи інактивацією наявних в ній антипоживних речовин | - |
61 | Зсідання молока | Коагулирование молока | - | Процес коагуліції білків молока й утворення згустку під впливом молокозсідальних ферментів або інших речовин і чинників | - |
62 | Інгредієнт | Ингредиент | Ingredient | Складова частина будь-якого складного продукту чи суміші, яка є речовиною чи продуктом тваринного, рослинного, мікробіологічного, мінерального походження, а також природні та/чи синтезовані харчові добавки, що їх використовують під час підготовлення та/чи виробництва маргаринової продукції та які є в готовому продукті в початковому чи зміненому вигляді | Маргаринова промисловість; компонент (Нд); складник (Нд) |
63 | Йодне число | Йодное число | Iodine value | Кількість грамів йоду, еквівалентна кількості галогену, що приєднався до 100 г досліджуваної олії | - |
64 | Калібрування насіння | Калибрование семян | - | Поділ маси насіння на класи за лінійними розмірами, аеродинамічними властивостями, формою | - |
65 | Кислотність маргаринової продукції | Кислотность маргариновой продукции | Acidity margarine | Показник, який виявляє вміст вільних жирних кислот, що його визначають у градусах Кеттсторфера | ДСТУ 4422 |
66 | Кислотність маргарину | Кислотность маргарина | - | Загальна кислотність жирової та водомолочної фаз маргарину, яка виміряється в градусах Кеттсторфера | Кислотність у градусах Кеттсторфера визначається об'ємом 0,1 М гідроксиду калію, який витрачається на титрування 5 г маргарину |
67 | Кислотное число | Кислотное число | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, необхідна для нейтралізації вільних жирних кислот, які містяться в 1 г олії або жиру | Визначається в оліях, жирі, добутому з маргарину, олії, виділеній з олійного насіння. Характеризує сорт олії та клас олійного насіння |
68 | Коефіцієнт омилення | Коэффициент омыления | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, що витрачається на омилення жирних кислот, які містяться в гідроксиду калію, що витрачається на омилення жирних кислот, які містяться в гліцерині | - |
69 | Колірне число | Цветное число | - | Визначається візуально порівняним забарвлення продукту з кольором еталонних розчинів йоду (йодна шкала) | Визначається для олій, фосфатидного концентрату, оліф, гліцерину |
70 | Колірність за шкалою Ловібонда | Цветность по шкале Ловибонда | - | Характеристика колірності олії | Таинтометр Ловібонда-колориметр, побудований за принципом послідовного віднімання від білого світла червоної, зеленої та синьої складових, що досягається за допомогою набору фільтрів |
71 | Кондиційна сировина | Кондиционное сырьё | - | Олійна сировина, яка відповідає вимогам чинної нормативно-технічної документації за всіма показниками | - |
72 | Кондиціювання макухи (шроту) | Кондиционирование жмыха (шрота) | - | Доведення вологості та температури макухи (шроту) до величин, оптимальних для зберігання | - |
73 | Кондиціювання насіння | Кондиционирование семян | - | Вологотеплова обробка насіння з метою приведення його характеристик у відповідність з кондиційною сировиною | - |
74 | Консерванти | Консерванты | Preservatives | Речовини, які пригнічують розвиток бактерій, дріжджів і плісняви у маргариновій продукції | ДСТУ 4422. Бензойна кислота, бензоат натрію, сорбінова кислота, сорбат натрію, сорбат калію тощо |
75 | Консистенція | Консистенция | Texture | Комплексний показник якості маргаринової продукції, що враховує ступінь його твердості, пластичності, витікання води чи водно-молочної фази й олії, який залежить від сукупності реологічних характеристик | ДСТУ 4422 |
76 | Концентрат сироваткових білків, КСБ | Сыровоточно-белковый концентрат | - | Продукт, одержаний концентруванням підсирної молочної сироватки, і який має переважно сироваткові білки | - |
77 | Кормовий шрот (макуха) | Кормовой шрот (жмых) | - | Шрот (макуха), який використовується для введення в кормові раціони тварин, птахів та риб | - |
78 | Кристалізація емульсії маргарину | Кристаллизация эмульсии маргарина | Crystallisation margarine emulsion | Утворення кристалічної структури у процесі переохолоджування емульсії маргарину | - |
79 | Ліміт на утворення відходів | Лимит на образование отходов | - | Максимальний обсяг відходів, на який у суб’єкта права власності на відходи (далі – власник відходів) є документально підтверджений дозвіл на передачу їх іншому власнику (на розміщення, утилізацію, знешкодження тощо) або на утилізацію чи розміщення на своїй території. Норматив утворення відходів визначається технологічним регламентом на підставі питомих показників утворення відходів | - |
80 | Макуха | Жмых | - | Продукт, одержаний з олійної мезги під час видобування пресової олії | Залежно від типу апарата відрізняють форпресову та експелерну макуху |
81 | Макухова черепашка | Жмыховая ракушка | - | Макуха у вигляді шматків, що зберігають вгнуто-опуклу форму | - |
82 | Макуховий крупець | Жмыховая крупка | - | Напівпродукт, одержаний під час подрібнення макухи у вигляді шматочків певного гранулометричного складу | - |
83 | Маргарин | Маргарин | Margarine | Емульсійний жроводний продукт, що має пластичну, щільну чи рідку консистенцію, жирову фазу якого виробляють з натуральних олій і/або модифікованих жирів | Залежно від технологічних способів виробництва і рецептурного складу маргарини класифікують так: тверді - бутербродні, столові, для приготування крему, листкового тіста; рідкі - для домашньої кулінарії, для промислового переробляння |
84 | Маргаринова продукція | Маргариновая продукция | Margarine production | Штучно виготовлені харчові продукти у вигляді високодисперсної жиро-водної емульсії, основою яких є суміш олій з модифікованими жирами та натуральними тваринними жирами, жирами морських тварин і риб або без них | Залежно від технологічних способів виробництва маргаринову продукцію класифікують так: маргарини та м'які маргарини |
85 | Масова частка вологи та летких речовин | Массовая долы влаги и летучих веществ | Moisture and volatile matters mass fraction | Сумарний вміст вологи та інших речовин, здатних випаровуватися за температури від 100 до 105 0C, виражений у відсотках | Визначається в олійній сировині, оліях, макусі, шроті, фосфатидному концентраті, маргарині, майонезі |
86 | Масова частка жиру | Массовая долы жира | - | Нд жирність. Вміст жиру відносно маси сухого продукту виражений у відсотках | Визначається у маргарині, майонезі, макусі та шроті |
87 | Масова частка загальної золи | Массовая доля общей золы | - | Відношення маси прожареного мінерального залишку до загальної маси продукту, виражене у відсотках | Визначається в оліях, макусі, шроті, оліфах, гліцерині |
88 | Масова частка неомилюваних речовин | Массовая доля неомыляемых веществ | - | Кількісний вміст супутніх речовин, що не взяємодіють з лугами і не руйнуються при омиленні | Визначається в оліях та натуральних оліфах |
89 | Масова частка сухого знежиреного залишку | Массовая доля сухого обезжиренного остатка | Fat-free dry matter, solids not fat, non-fat solids | Відсоток зневодненої та знежиреної частки продукту, яка характеризує вміст певних інгредієнтів | ДСТУ 4324 |
90 | Масова частка твердих тригліцеридів | Массовая доля твёрдых триглицеридов | Solid fat content | Показник, що характеризує наявність у жирах або жировій фазі маргаринової продукції певної кількості твердої фази за визначеної температури | ДСТУ 2575. Визначають дилатометричним методом або методом імпульсивного ядерно-магнітного резонансу |
91 | Маточна закваска | Маточная закваска | - | Процес послідовного розмноження у молоці сухих культур молочнокислих бактерій або сухих заквасок, для відновлення їх активності | - |
92 | Мезга олійна | Масличная мезга | - | Напівпродукт, одержаний внаслідок смаження м'ятки | Нд товар. Залежно від апарату, в якому відбувається смаження м'ятки, розрізняють мезгу форапаратну, форчанову, форпресову та експелерну |
93 | Метод переохолоджування емульсії маргарину | Метод перерохлаждения жмульсии маргарина | - | Охолоджування емульсії маргарину до температури нижчої, ніж температура плавлення за певний час, коли вона ще здатна до текучості | - |
94 | Мінарини | - | - | Види маргаринової продукції - емульсійні продукти певної консистенції | - |
95 | Міцела олійна | Мицелла растительного масла | - | Розчин олії в органічних розчинниках | - |
96 | Модифіковані жири | Модифицированные жиры | Fats modified | Жири зі зміненими початковими хімічними та фізичними властивостями внаслідок зміни їх жирнокислотного та/чи триацилгліцеринового складу | ДСТУ 2333 |
97 | М'які маргарини | Мягкие маргарины, наливные маргарины | Soft margarines, tubbed margarines | Високодисперсна жиро-водна емульсія, яка зберігає пластичні властивості за низьких плюсових температур завдяки заданому жирнокислотному складу | Наливні маргарини, "масло м'яке", "масло легке", "спред", долучаючи фірмові назви (Нд). Залежно від технологічних способів виробництва і рецептурного складу м'які маргарини класифікують так: висококалорійні, середньокалорійні, низькокалорійні |
98 | М'ятка олійна | Мятка масличная | - | Напівпродукт, одержаний внаслідок подрібнення олійного ядра або олійної сировини | Нд товар |
99 | Напівзнежирена олійна мезга | Полуобезжиренная масличная мезга | - | Олійна мезга, одержана після відокремлення форапаратної або форчанової олії у процесі смаження олійної м'ятки | - |
100 | Напівтверді олії | Полутвёрдые растительные масла | Semisolid fats | Олії, які мають у своєму складі переважно ацилгліцерини олеїнової, пальмітинової, стеаринової та лауринової кислот | ДСТУ 2333. До напівдтвердих олій належать: пальмова олія, пальмоядровий олеїн, пальмоядровий суперолеїн тощо та/чи їх суміші |
101 | Наповнювачі | - | Feed additives | Харчові продукти, що їх вводять до складу маргаринової продукції для надання їх нових смакових властивостей або підвищення харчової та біологічної цінності | ДСТУ 2212. Сіль, цукор, какао, фруктово-ягідні кріопорошки, екстракти та соки плодів і ягід, пряноароматичні спеції, свіжа та сушена зелень, свіжі та сушені часник і цибуля тощо |
102 | Небезпечні відходи | Опасные отходы | - | Відходи, фізичні, хімічні чи біологічні характеристики яких створюють чи можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними | - |
103 | Незбиране молоко | Цельное молоко | Whole walk | Молоко, хімічний склад і стан складників якого не зазнали змін | ДСТУ 2212 |
104 | Некондиційна сировина | Некондиционное сырьё | - | Олійна сировина, яка за одним або кількома показниками не відповідає вимогам діючої нормативно-технічної документації | - |
105 | Необрушена олійна сировина | Необрушенное масличное сырьё | - | Насіння, в якому плодова та насіннєва оболонки не відокремлені від ядра | - |
106 | Неочищена пресова олія | Неочищенное прессовое масло | - | Пресова олія, що містить грубу та дрібну завись | - |
107 | Нерафінована олія | Нерафинированное растительное масло | - | Олія, що очищена від грубої та дрібної зависі, але не пройшла повного циклу операцій рафінуваня або сукупності деяких з них | Нд очищена сира олія, чорна олія |
108 | Низькокалорійні м'які маргарини | - | - | Види м'яких маргаринів, які мають не менше ніж 25,0 % жиру, а калорійністю не меншою ніж 220 ккал/100 г продукту | - |
109 | Об’єкти поводження з відходами | Объекты обращения с отходами | - | місця чи об’єкти, що використовуються для збирання, зберігання, обробляння, утилізації, видалення, знешкодження та захоронення відходів | - |
110 | Обробляння (переробляння) відходів | Обработка (переработка) отходов | - | Здійснення будь-яких технологічних операцій, пов’язаних із зміною фізичних, хімічних чи біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення | - |
111 | Обрушена олійна сировина | Обрушенное масличное сырьё | - | Напівпродукт, одержаний внаслідок відокремлення плодової та насіннєвої оболонки від ядра | Нд рушанка |
112 | Обрушування олійної сировини | Обрушивание масличного сырья | - | Руйнування плодової або насіннєвої оболонки з одночасним порушенням їхнього зв'язку з ядром | - |
113 | Одержання маргарину методом Козіна-Варібруса | Получение маргарина методом Козина-Варибруса | - | Процес, у якому молоко використовують не тільки як складник/інгредієнт нежирової фази в натуральному вигляді, але й як емульгатор; який забезпечує одержання жирової емульсії, переважно прямого типу, у вигляді молочної плазми | - |
114 | Одержання пелюстки | Получение лепестка | - | Плющення олійного ядра з метою надання йому структури, яка сприяє найповнішому екстрагуванню рослинної олії | - |
115 | Олеїн | Олеин | Olein | Рідка фракція олії, отримана її фракціюванням | ДСТУ 2333. Олеїн може бути пальмовим, пальмоядровим |
116 | Олійна сировина | Масличное сырьё | - | Насіння та плоди олійних рослин, відходи ефіромасляного та консервного виробництв, що містять олію і використовуються для промислового одержування харчових та технічних олій | - |
117 | Олійний шлам | Масличный шлам | - | Речовини, які відокремлюються від пресової або екстракціної олій під час їх очищення і складаються головним чином з частинок мезги, макухи та фосфатидів | Нд зворотний товар |
118 | Олійність насіння | Масличность семян | - | Вміст олії в насінні при проведенні повної екстракції в діетиловому ефірі | - |
119 | Олія | Масло растительное | Vegetable oil | Жир, одержаний з насіння чи плодів олійної рослинної сировини, який є сумішшю триацилгліцеринів вищих жирних кислот, а також супутніх речовин | ДСТУ 6032 |
120 | Олія одноразового пресування | Масло однократного прессования | - | Олія, одержанана пресуванням олійної мезги (м'ятки) на пресах одноразової олії | - |
121 | Олія остаточного пресування | Масло окончательного прессования | - | Олія, одержана внаслідок пресування олійної мезги, виготовленої з форпресової макухи | - |
122 | Операції поводження з відходами | Операции обращения с отходами | - | Це послідовність спрямованих на відходи дій (охоплюючи людську діяльність, фізичні, хімічні, біологічні процеси), метою яких є обмеження негативного впливу відходів на довкілля та (або) отримання з відходів тих чи інших матеріалів (сировини, енергії) | - |
123 | Органолептичні показники | Органолептические показатели | - | Показники, визначені за допомогою органів відчуття людини | Смак, запах, колір, консистенція |
124 | Отримання емульсії маргарину | Полечение эмульсии маргарина | - | Змішування жирової та водно-молочної чи водної фаз до утворення тривкої зависі дрібнодисперсних краплинок рідини в іншій рідині | - |
125 | Очищення насіння | Очистка семян | - | Відокремлення органічних та мінеральних домішок від насіння основної культури | - |
126 | Очищення насіння від феродомішок | Очистка семян от ферропримесей | - | Відокремлення насіння від металевих домішок, використовуючи відмінність їхніх феромагнітних властивостей від властивостей компонентів насіннєвої маси | - |
127 | Очищення насіння просіюванням | Очистка семян путём просеивания | - | Відокремлення насіння від домішок за лінійними розмірами компонентів насіннєвої маси за допомогою сит | - |
128 | Очищення насіння у повітряному потоці | Очистка семян в воздушном потоке | - | Відокремлення насіння від домішок за аеродинамічними властивостями компонентів насіннєвої маси | - |
129 | Пастеризація, пастеризування | Пастеризация | Pasteurization | Теплове оброблення (обробляння) молока, суміші за температури понад 65 0C з відповідним витримуванням | ДСТУ 2212 |
130 | Пелюстка олійної сировини | Лепесток масличного сырья | - | Напівпродукт у вигляді пластичнатих часток, одержаний внаслідок плющення олійного ядра, олійної сировини або форпресової макухи | - |
131 | Первинне очищення олії | Первичная очистка растительного масла | - | Процес видалення з олії механічних домішок | - |
132 | Перевезення відходів | Перевозка отходов | - | транспортування відходів від місць їх утворення або зберігання до місць чи об’єктів обробляння, утилізації або видалення | - |
133 | Переетерифіковані жири | Переэтерифицированные жиры | - | Жири зі зміненим тригліцеридним складом без зміни жирнокислотного складу, одержані в процесі переетерифікування | ДСТУ 2333 |
134 | Пероксидне число | Перекисное число | Peroxide value | Умовна величина, що характеризує наявність первинних продуктів окиснення в жирах,оліях і жировій фазі маргаринової продукції | Пероксидне число подають у молях активного кисню на кілограм продукту |
135 | Підготовлення м'ятки | Подготовка мятки | - | Подрібнення олійного ядра з метою максимального руйнування його клітинної структури для більш повного одержання рослинної олії методом пресування | - |
136 | Підсоложувачі | Подсластители | - | Група харчових добавок, що їх використовують для надання солодкого смаку маргариновій продукції | Аспартам, сахарин та його натрієва, калієва й кальцієва солі тощо |
137 | Пластичне оброблення емульсії маргарину | Пластическая обработка эмульсии маргарина | - | Механічний вплив на переохолоджену емульсію маргарину (тиском, перетиранням) з одночасним її темперуванням і наступним перетворенням в однорідну, дріднокристалічну | - |
138 | Пластичність | Пластичность | - | Показник, що характеризує здатність структури маргаринової продукції піддаватися деформуванню, так зберігати свою форму після зняття навантаги | ДСТУ 4422 |
139 | Побічна (супутня) продукція | Побочная (сопутствующая) продукция | - | додатковий продукт, що утворюється внаслідок технологічного процесу виробництва основного продукту і не є ціллю даного виробництва, але є придатним як сировина в іншому виробництві або використовується як готовий продукт для цілей купівлі-продажу та відповідає національним законодавчим вимогам (ДСТУ, технічні умови, тощо) | - |
140 | Поділ обрушеної олійної сировини | Разделение обрушенного масличного сырья | - | Відокремлення плодової та насіннєвої оболонки від ядра після обрушування | - |
141 | Полігон твердих промислових відходів | Полигон твердых промышленных отходов | - | Спеціальна споруда, яке призначається для ізольованого складування та знезаражування твердих побутових і промислових відходів | - |
142 | Поліморфізм кристалічної структури маргарину | Полиморфизм кристаллической структуры маргарина | - | Кристалізація та рекристалізація переохолоджуваної емульсії маргарину, під час якої не дуже стійкі кристалічні форми перереходять через проміжні до стійких кристалічних модифікацій | - |
143 | Пресова олія | Прессовое масло | - | Олія, одержана шляхом пресування олійної мезги, виготовленої з форпресової макухи | - |
144 | Пресування | Прессование | - | Обробка тиском, яка супроводжується ущільненням часток та вичавлюванням рідини продукта | - |
145 | Рафінована виморожена дезодорована олія | Рафинированное вымороженное дезодорированное растительное масло | - | Олія, з якої видалено фосфоромісткі речовини, віск, вільні жирні кислоти, барвні й одорувальні речовини | ДСТУ 6032 |
146 | Рафінована дезодорована олія | Рафинированное дезодорированное растительное масло | - | Олія, з якої видалено фосфоромісткі речовини, вільні жирні кислоти, барвні й одорувальні речовини | ДСТУ 6032 |
147 | Рафінований (дезодорований) саломас | Рафинированный (дезодорированный) саломас | - | Гідрований жир, що пройшов повне рафінування | ДСТУ 2333 |
148 | Регулятори кислотності | Регуляторы | Ph correcting agents | Речовини, які змінюють концентрацію іонів водню | Харчова молочна кислота, лимонна кислота, цитрати натрію, фосфати натрію, карбонат натрію, гідрооксид натрію тощо |
149 | Рекристалізація емульсії маргарину | Рекристаллизация эмульсии маргарина | - | Перебудова кристалічної решітки, утвореної під час переохолоджування емульсії маргарину | - |
150 | Рекуперація парів розчинника (дефлегмація) | Рекуперация паров растворителя (дефлегмация) | - | Уловлювання парів розчинника шляхом охолодження пароповітряної суміші у поверхневих апаратах або апаратах змішування | - |
151 | Рідкі маргарини | Жидкие маргарины | Liquid margarines | Маргарини, які мають консистенцію і зберігають властивості однорідної емульсії | Рідкі маргарини для домашньої кулінарії, рідкі маргарини для промислового переробляння |
152 | Рідкі олії | Жидкие растительные масла | Soft oils | Олії, які мають у своєму складі переважно триацилгліцерини ліноленової, ліноленової й олеїнової кислот | ДСТУ 2333. До рідких олій належать: соєва, соняшникова, бавовняна, ріпакова олія, пальмовий олеїн, пальмоядровий олеїн, пальмовий суперолеїн тощо та/чи їх суміші |
153 | Роданове число | Родановое число | - | Кількість родану (виражене еквівалентною кількістю йоду), що вступає у взаємодію зі 100 г олії | - |
154 | Розміщення відходів | Размещение отходов | - | визначено як постійне зберігання та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах | - |
155 | Середньокалорійні м'які маргарини | - | - | Види м'яких маргаринів, які мають не менше ніж 51,0 % жиру, а калорійністю не меншою ніж 460 ккал/100 г продукту | - |
156 | Синергісті, хелатори | Синергисты | Synergists, chelators | Речовини, які посилюють дію антиоксидантів | Лимонна кислота, цитрати натрію, ортофосфорна кислота тощо |
157 | Сире молоко, сирі вершки | Сырое молоко, сырые сливки | Raw milk, raw cream | Молоко (вершки), що його (їх) не піддавали тепловому обробленню | ДСТУ 2212 |
158 | Сквашене молоко | Сквашенное молоко | - | Кисломолочний продукт, одержаний ферментацією молока спеціальними мікроорганізмами (заквасками) | - |
159 | Сквашування молока | Сквашування молока | - | Утворювання молочного згустку під дією мікроорганізмів закваски, за якого відбувається зменшення pH унаслідок бродіння вугледодів і утворення кислоти | - |
160 | Смаження олійної м'ятки (мезги, ядра, обрушеної олійної сировини) | Прожаривание масличной мятки (мезги, ядра, обрушенного масличного сырья) | - | Вологотеплова обробка з інтенсивним перемішуванням з метою доведення м'ятки (мезги, ядра, обрушеної олійної сировини) до бажаних технологічних кондицій | - |
161 | Спеціально відведені місця чи об’єкти | Специально отведенные места или объекты | - | місця чи об’єкти (місця видалення відходів, полігони, комплекси, споруди, ділянки надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноважених органів на видалення відходів чи здійснення інших операцій з відходами | - |
162 | Стабілізатори | Стабилизаторы | Stabilizers | Речовини, що забезпечують зміцнення структури та тривкість гомогенної дисперсії маргаринової продукції | Альгінат натрію, крохмаль кукурудзяний, крохмаль картопляний, модифіковані крохмалі, желатин, пектин тощо |
163 | Стабілізувальні системи | Стабилизирующие системы | Stabilizing systems | Суміш кількох стабілізаторів у певній пропорції | - |
164 | Стеарин | Стеарин | Stearin | Тверда фракція олії, отримана її фракціюванням | ДСТУ 2333. Стеарин може бути пальмовим, пальмоядровим |
165 | Стерилізація, стерилізування | Стерилизация | Sterilization | Теплове оброблення (обробляння) молока за температури понад 100 0C з витримуванням для повного знищення живих мікроорганізмів і спор | ДСТУ 2212 |
166 | Стійкість рідкого маргарину | Стойкость жидкого маргарина | - | Відсоток жиру, що виділився внаслідок механічного впливу на рідкий маргарин (під час центрифугування) | - |
167 | Строк придатності до споживання | Срок годности | Date of minimum durability; best before...; will keep at least until... | Проміжок часу, протягом якого, у разі додержання відповідних умов зберігання та транспортування, показники якості й показники безпечності маргаринової продукції мають відповідати вимогам нормативно-правових актів, нормативних документів | ДСТУ 2212 |
168 | Ступінь окисленості | Степерь окисленности | - | Кількісний вміст в олії кисневмісних груп, які утворилися внаслідок окислення жирних кислот, а також їх співполімеризації та конденсації (епокси-гідроксиди, альдегіди і кетони, пероксиди і гідропероксиди, оксиполімери) | - |
169 | Суперолеїн | Суперолеин | Super olein | Продукт, отриманий після подвійного чи потрійного фракціювання пальмового олеїну | ДСТУ 2333. Суперолеїн може бути пальмовим |
170 | Суспензія міцели | Суспензия мицеллы | - | Дисперсная система, що являє собою розчин олії з завислими в ній часточками шроту | - |
171 | Сухе (незбиране, знежирене) молоко, сухі вершки, суха маслянка, суха сироватка | Сухое (цельное, обезжиренное) молоко, сухие сливки, сухая (пахта, сыровотка) | Dried (whole milk, skim milk, cream), (butter-milk, whey), powder (milk, skim milk, skimmed milk, cream, whey) powdered milk non-fat dried milk | Сухий молочний продукт, що його виробляють із (незбираного, знежиреного) молока (вершків, маслянки, сироватки) | ДСТУ 4324. Сухі вершки рослинного походження (Нд) |
172 | Сухий молочний продукт | Сухой молочный продукт | Dry milk product | Сипкий молочний продукт, отриманий згущуванням і подальним сушінням до значень масової частки сухих речовин у сухому молочному продукті не менше ніж 90 % | ДСТУ 4324 |
173 | Тваринні (топлені) жири | Животные жиры топлёные | Animal fats tallow | Жири, які мають у своєму складі переважно триацилгліцерини олеїнової, пальмітинової та стеаринової кислот, одержані з жирових тканин тварин | ДСТУ 2333. До тваринних тплених жирів належать: яловичиний, свинячий, кістковий, збірний тощо та/чи їх суміші |
174 | Тверді маргарини | Твёрдые маргарины, бутербродные маргарины | Packed margarines | Маргарини, які мають пластичну щільну консистенцію і зберігають свою форму за температури (20±2) 0C | - |
175 | Тверді олії | Твёрдые растительные масла | Hard oils | Олії, які мають у своєму складі переважно триацилгліцерини стеаринової, пальмітинової, олеїнової та лауринової кислот | ДСТУ 2333. До твердих олій належать: кокосова, пальмоядрова олія, масло-какао, пальмовий стеарин, пальмоядровий стеарин тощо та/чи їх суміші |
176 | Твердість | Твёрдость | Hardness | Показник, що характеризує опір зовнішньому деформуванню чи прониканню в його структуру | ДСТУ 4422 |
177 | Твердість за Камінським | Твёрдость по Каминскому | - | Умовна одиниця, яку характеризує навантаження, потрібне для розрізування дротом певного перерізу зразка, закристалізованого за визначеними умовами | - |
178 | Температура застигання | Температура застывания | - | Стале значення температури, за якої відбувається перехід продукту з рідкого стану в твердий | Визначається в оліях та маргариновій продукції |
179 | Температура плавлення (жиру, виділеного з маргаринової продукції) | Температура плавления | Melting poing | Температура, за якої жир цілком переходить з твердого чи мазеподібного стану в рідкий | - |
180 | Температура топлення (жиру) | Температура плавления (жира) | - | Температура, за якої жир повністю розтоплюється і стає прозорим за експертним визначенням | Визначається у маргариновій продукції та оліях, які застигають |
181 | Темперування емульсії маргарину | Темперирование эмульсии маргарина | - | Установлення певних температур суміші рецептурних інгредієнтів для досягнення конкретної технологічної цілі | - |
182 | Теплове обробляння | Тепловая обработка | - | Нагрівання до певної температури з відповідним витримуванням, що забезпечує знищення живих мікроорганізмів і спор | Такому процесу можуть піддавати молоко, воду, розчини солі, цукру, какао, емульсію маргарину тощо |
183 | Термін висихання | Время высыхания | - | Тривалість процесу окислювальної полімеризації, яка відбувається за участю кисню повітря | - |
184 | Токсичні промислові відходи | Токсичные промышленные отходы | - | Відходи, які утворюються в процесі технологічного циклу в галузі і мають у своєму складі фізіологічно активні речовини, які викликають токсичний ефект | - |
185 | Тонке диспергування емульсії маргарину | Тонкое диспергирование эмульсии маргарина | - | Одержання високодисперсної гомогенної емульсії | - |
186 | Тостований шрот | Тостированный шрот | - | Шрот, що пройшов вологотплову обробку з метою інактивації атнипоживних речовин та підвищення його смакових якостей | - |
187 | Трансізомери | Трансизомеры | - | Вид просторової конфігурації молекул ненасичених жирних кислот, які утворюються у процесі геометричного ізомерування | - |
188 | Транскордонне перевезення відходів | Трансграничная перевозка отходов | - | Транспортування відходів з території, на/або через територiю України, на територію або через територію іншої держави | - |
189 | Утилізація відходів | Утилизация отходов | - | Використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів | - |
190 | Форапаратна олія | Фораппаратное масло | - | Олія, одержана шляхом попереднього змімання у форапаратах | - |
191 | Форпресова олія | Форпрессовое масло | - | Пресова олія, одержана внаслідок вичавлювання олійної мезги на форпресах | - |
192 | Форчанова олія | Форчановое масла | - | Олія, одержана шляхом попереднього змімання у форчанах | - |
193 | Фосфатидна емульсія олії | Фосфатидная эмульсия растительного масла | - | Емульсія, що утворюється в процесі обробки нерафінованої рослинної олії водою, сольовим розчином або парою | Нд гідрофуз |
194 | Фракціювання насіння | Фракционирование семян | - | Поділ маси насіння на фракції за лінійними розмірами, аеродинамічними властивостями, формою | - |
195 | Харчова добавка | Пищевая добавка | Food additive | Природна чи синтетична речовина, яку спеціально вводять у маргаринову продукцію для надання їх бажаних властивостей | ДСТУ 2212. Маргаринова промисловість |
196 | Харчовий фосфатидний концентрат | Пищевой фосфатидный концентрат | Lecithin | ДСТУ 6032. Жиромісткий продукт, отриманий з олії, з показниками якості, що відповідають вимогам харчової промисловості | - |
197 | Харчовий шрот (макуха) | Пищевой шрот (жмых) | - | Шрот (макуха), що використовується як складова частина продуктів харчування | - |
198 | Число нейтралізації жирних кислот | Число нейтрализации жирных кислот | - | Кількість міліграмів гідроксиду калію, яка потрібна для нейтралізації 1 г індивідувальних жирних кислот чи суміші жирних кислот, виділених з олії | - |
199 | Число омилення | Число омыления | Saponification value | Кількість міліграмів гідроксиду калію, потрібна для омилення зв'язаних жирних кислот та нейтралізації вільних жирних кислот, що входять до складу 1 г олії | - |
200 | Шрот | Шрот | - | Продукт, одержаний під час екстракції рослинної олії розчинником, у вигляді твердих, різних за розміром шматочків | - |
201 | Шротоуловлювання | Шротоулавливание | - | Виділення часток шроту з суміші парів бензину та води | - |
202 | Ядро олійне | Ядро масличное | - | Напівпродукт, одержаний внаслідок обрушення та розподілу на фракції олійної сировини | - |