Лабораторія химії жирів
Лабораторія досліджень хімії жирів олійно-жирових виробництв
Завідующий лабораторії – Петік Ігор Павлович
Тел. +38 (057) 376-38-52
chemical@fatoil.com.ua
Основні напрямки діяльності:
- дослідження хімічних основ технологічних процесів, які використовуються в олійно-жировій промисловості;
- розробка та удосконалення технологічних процесів і методів контролю в олійно-жировій промисловості;
- розробка і впровадження методів підвищення термінів зберігання олій та жирів (використання технологічних прийомів і підбір композицій антиоксидантів);
- дослідження по ідентифікації переетерифікованих олій (дозволяє відрізняти переетерифіковані олії від непереетерифікованих);
- дослідження реакції алкоголизу жирів з олійних культур з нетрадиційним жирнокислотним складом;
Пропоновані до впровадження розробки:
- технологія дизельного палива з жирової сировини:
– розробка технологій етилових ефірів жирних кислот для біодизеля;
– визначення найбільш перспективних джерел сировини;
– пошук раціональних умов отримання жирнокислих ефірів низкомелекулярних спиртів (компонентів біопалива); - ідентифікація способу обробки насіння соняшнику (сушених або смажених). Методика виконання вимірювань на підставі визначення спектрофотометричним методом оптичної щільності гексанового екстракту з насіння соняшнику;
- зменшення пероксидних і анізидинових чисел в олійно-жирових продуктах;
- отримання фракціонованих концентрованих фосфоліпідів;
- отримання етилових ефірів жирних кислот (біодизеля) на основі вторинних продуктів олійно-жирової промисловості;
- витяг ліпідних продуктів з відпрацьованих сорбентів (вибільних земель) і фільтр-порошків.
Продукция лаборатории
Новий каталізатор хімічної переетерифікації олій та жирів
Даний каталізатор, на відміну від найбільш широко використовуваних в даний момент в промисловості, може бути одержаний безпосередньо на підприємстві, яке здійснює процес переетерифікації.
Технологія безвідходної нейтралізації жирів
Дозволяє уникнути омилення і емульгування нейтрального жиру, що виключає його втрати в процесі нейтралізації.
Використання антиоксидантів рослинного походження для гальмування окислювального псування жирів і жировмісних продуктів
Антиоксиданти з рослинної сировини за своєю ефективністю не поступаються синтетичним антиоксидантам, можуть вироблятися в Україні, за вартістю, в ряді випадків, не перевищують вартість синтетичних антиоксидантів.
Технологія отримання моноацілгліцеролів
Розроблено технологію отримання моноацилгліцеролів (МГД), а також моноглицеридів м’яких (МГМ) – харчових ПАР, які широко застосовуються при виробництві маргаринів, в кондитерській промисловості, при виробництві харчових концентратів, в косметичному виробництві.