Лабораторія химії жирів

Лабораторія досліджень хімії жирів олійно-жирових виробництв


Завідующий лабораторії – Петік Ігор Павлович
Тел. +38 (057) 376-38-52
chemical@fatoil.com.ua

 


Основні напрямки діяльності:

  • дослідження хімічних основ технологічних процесів, які використовуються в олійно-жировій промисловості;
  • розробка та удосконалення технологічних процесів і методів контролю в олійно-жировій промисловості;
  • розробка і впровадження методів підвищення термінів зберігання олій та жирів (використання технологічних прийомів і підбір композицій антиоксидантів);
  • дослідження по ідентифікації переетерифікованих олій (дозволяє відрізняти переетерифіковані олії від непереетерифікованих);
  • дослідження реакції алкоголизу жирів з олійних культур з нетрадиційним жирнокислотним складом;

Пропоновані до впровадження розробки:

  • технологія дизельного палива з жирової сировини:
    – розробка технологій етилових ефірів жирних кислот для біодизеля;
    – визначення найбільш перспективних джерел сировини;
    – пошук раціональних умов отримання жирнокислих ефірів низкомелекулярних спиртів (компонентів біопалива);
  • ідентифікація способу обробки насіння соняшнику (сушених або смажених). Методика виконання вимірювань на підставі визначення спектрофотометричним методом оптичної щільності гексанового екстракту з насіння соняшнику;
  • зменшення пероксидних і анізидинових чисел в олійно-жирових продуктах;
  • отримання фракціонованих концентрованих фосфоліпідів;
  • отримання етилових ефірів жирних кислот (біодизеля) на основі вторинних продуктів олійно-жирової промисловості;
  • витяг ліпідних продуктів з відпрацьованих сорбентів (вибільних земель) і фільтр-порошків.

Продукция лаборатории

Новий каталізатор хімічної переетерифікації олій та жирів

Даний каталізатор, на відміну від найбільш широко використовуваних в даний момент в промисловості, може бути одержаний безпосередньо на підприємстві, яке здійснює процес переетерифікації.

 

Технологія безвідходної нейтралізації жирів

Дозволяє уникнути омилення і емульгування нейтрального жиру, що виключає його втрати в процесі нейтралізації.

Використання антиоксидантів рослинного походження для гальмування окислювального псування жирів і жировмісних продуктів

Антиоксиданти з рослинної сировини за своєю ефективністю не поступаються синтетичним антиоксидантам, можуть вироблятися в Україні, за вартістю, в ряді випадків, не перевищують вартість синтетичних антиоксидантів.

Технологія отримання моноацілгліцеролів

Розроблено технологію отримання моноацилгліцеролів (МГД), а також моноглицеридів м’яких (МГМ) – харчових ПАР, які широко застосовуються при виробництві маргаринів, в кондитерській промисловості, при виробництві харчових концентратів, в косметичному виробництві.