Проведення випробувань експрес-аналізатора minispecmq-oneSeedAnalyzer

Проведення випробувань експрес-аналізатора minispecmq-oneSeedAnalyzer


emr1
emr2
emr3

В "Лабораторії інструментальних досліджень" УкрНДІОЖ НААН проведено тестові випробування експрес-аналізатора фірми BrukerBioSpin (Німеччина) найменуванням “minispecmq-oneSeedAnalyzer”: отримано хороші результати.

Вимірювання базується на фізичному принципі побудови спектру спаду вільної індукції, тобто методі ЯМР-релаксометрії (ядерний магнітний резонанс). Метод відноситься до класичних спектрометричних методів, що не вимагає пробопідготовки і за точностю вимірювання значно перевершує такі загальновизнані методи «мокрої хімії», як дилатометрія і екстракція по Сокслету.

За функціональним призначенням існує три типи ЯМР аналізаторів, які використовують в олійно-жировій промисловості:

  • аналізатор вмісту твердих жирів ("minispecmq-oneSFCAnalyzer ") в жирових композиціях (ВТЖ), з унікальним набором сертифікованих калібрувальних зразків, розроблених компанією Unilever (відповідає ДСТУ ISO 8292: 2003);
  • аналізатор одночасного визначення вмісту олії та вологи («minispecmq-oneSeedAnalyzer» і «minispecmq-oneSeedAnalyzerXL») в олійновмісткому насінні і продуктах його переробки, з унікальним набором сертифікованих калібрувальних зразків, які розроблені Міжнародним Інститутом Калібрувальних Зразків (Бельгія) (відповідають ДСТУ ISO 10565: 2003 та ДСТУ ISO 10632: 2003).

"Minispec mq-one Seed Analyzer" призначений для вимірювань в олійновмісткому насінні, що не крупніше насіння соняшнику, продуктах його переробки.

"Minispecmq-oneSeedAnalyzerXL" призначений для перерахованих вище вимірів в продуктах переробки насіння, включаючи сою, бобові, горіхи, оливки і т.д.

Співробітниками лабораторії використовано метод аналізу з визначення олійності і вологості в насінні олійних культур (соняшник) і продуктах його переробки (макуха і шрот). Слід відзначити високу точність і циклічность вимірювань, відсутність пробопідготовки, простоту побудови градуювань (калібрувань) під кожну культуру, легкість в роботі, русифікований інтерфейс, надійність приладу.

Прилад можна використовувати як для лабораторних штатних аналізів, так і на приймальних пунктах. Час вимірювання одного аналізу становить декілька секунд, в той час як навіть найкваліфікованіший оператор може за один робочий день зробити 2-3 аналізи методом «мокрої хімії». При цьому присутність суб’єктивного фактора не забезпечує такої точності вимірювання і повторюваності.

Більш детальну інформацію щодо результатів вимірювань на приладі і його технічні характеристики дивіться у файлах нижче.

Серія minispec mq-onewindjview
аналізатор ВТЖwindjview

emr4
emr5
Завідувач лабораторії інструментальних досліджень Григорова Любов Іванівна за роботою з Minispecmq-oneSeedAnalyzer.