Методика з нормування витрат електричної енергії при виробництві холоду


Відділ науково-технічної інформації та інтелектуальної власності
Тел. +38 (057) 376-01-94
nti@fatoil.com.ua


metodika_po_xolody1


Для виготовлення і зберігання великої кількості продукції харчові підприємства повинні використовувати спеціальні приміщення, в яких підтримується необхідна температура для певного виду продукту. Тому виробники самі будують такі приміщення на власній території разом з компресорним цехом. Для охолодження великої кількості добової харчової продукції (обсяг якої іноді перевищує 100 тонн) потрібна велика кількість електричної енергії, що споживається з електричних мереж.

З урахуванням важкої економічної ситуації в країні і поквартальним подорожчанням електричної електроенергії, ця стаття витрат може стати важким тягарем для підприємства.

В результаті дослідження енергоспоживання компресорного устаткування і розроблених рекомендацій для нормування електроенергії на вироблення холоду, розроблена міжгалузева «Методика з нормування витрат електричної енергії при виробництві холоду», яка може бути застосована при виробництві будь-якого виду харчової продукції. Актуальність виконаних досліджень обумовлена тим, що дослідження і аналіз діючих підприємств дозволяє зменшити витрату електроенергії на 25% при виробництві 1 ГДж холоду.

Компресори:

АУУ 400
АУУ-400

АУ 200
АУ-200

Bitzer 4N-20.2
Bitzer 4N-20.2

Frascold S15-51Y
Frascold S15-51Y

Крім усього іншого, в методиці є розділ під назвою «Теплотворний розрахунок холодильника». Ці розрахунки допоможуть при будівництві нового холодильного приміщення для зберігання продуктів і дозволить розрахувати розміри цього холодильного приміщення, якої потужності холодильні компресори купити, скільки повинно бути охолоджувачів і т.д ..

Матеріали методики пройшли апробацію на діючому підприємстві (ВАТ «Львівський жиркомбінат») при дослідженні використання енергетичних ресурсів та розроблені їх питомі витрати.

Содержание