Методика з нормування витрат електричної енергії при виробництві холоду
Відділ науково-технічної інформації та інтелектуальної власності
Тел. +38 (057) 376-01-94
nti@fatoil.com.ua

Для виготовлення і зберігання великої кількості продукції харчові підприємства повинні використовувати спеціальні приміщення, в яких підтримується необхідна температура для певного виду продукту. Тому виробники самі будують такі приміщення на власній території разом з компресорним цехом. Для охолодження великої кількості добової харчової продукції (обсяг якої іноді перевищує 100 тонн) потрібна велика кількість електричної енергії, що споживається з електричних мереж.
З урахуванням важкої економічної ситуації в країні і поквартальним подорожчанням електричної електроенергії, ця стаття витрат може стати важким тягарем для підприємства.
В результаті дослідження енергоспоживання компресорного устаткування і розроблених рекомендацій для нормування електроенергії на вироблення холоду, розроблена міжгалузева «Методика з нормування витрат електричної енергії при виробництві холоду», яка може бути застосована при виробництві будь-якого виду харчової продукції. Актуальність виконаних досліджень обумовлена тим, що дослідження і аналіз діючих підприємств дозволяє зменшити витрату електроенергії на 25% при виробництві 1 ГДж холоду.
Компресори:
Крім усього іншого, в методиці є розділ під назвою «Теплотворний розрахунок холодильника». Ці розрахунки допоможуть при будівництві нового холодильного приміщення для зберігання продуктів і дозволить розрахувати розміри цього холодильного приміщення, якої потужності холодильні компресори купити, скільки повинно бути охолоджувачів і т.д ..
Матеріали методики пройшли апробацію на діючому підприємстві (ВАТ «Львівський жиркомбінат») при дослідженні використання енергетичних ресурсів та розроблені їх питомі витрати.
Содержание
Вступ
Загальні положення
Нормативні посилання
Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів
1 Визначення технологічної норми
1.1 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА РОБОТУ ХОЛОДИЛЬНИХ КОМПРЕСОРІВ
1.2 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ПОДАВАННЯ МАСТИЛА У КОМПРЕСОР
1.3 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ЦИРКУЛЯЦІЮ ТЕПЛОНОСІЯ
1.4 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ПЕРЕМІШУВАННЯ РОЗСОЛУ
1.5 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ОХОЛОДЖЕННЯ КОНДЕНСАТОРІВ
1.6 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ОХОЛОДЖЕННЯ ПОВТОРНО-ВИКОРИСТАНОЇ ВОДИ
1.7 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ХОЛОДОАГЕНТУ
2 Визначення загальновиробничої цехової норми
2.1 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ВЕНТИЛЯЦІЮ КОМПРЕСОРНОГО ЦЕХУ
2.2 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ОСВІТЛЕННЯ КОМПРЕСОРНОГО ЦЕХУ
2.3 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА РОБОТУ МЕХАНІЗМІВ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ ПЕРІОДИЧНО
2.4 ВТРАТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В ЦЕХОВИХ МЕРЕЖАХ
3 Визначення загальновиробничої заводської норми
3.1 ПИТОМА ВИТРАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА АДМІНІСТРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКІ ТА ПОБУТОВІ ПОТРЕБИ, НА УТРИМАННЯ ЗАВОДСЬКИХ РЕМОНТНИХ СЛУЖБ І ЛАБОРАТОРІЙ, ЗОВНІШНЄ ОСВІТЛЕННЯ ТЕРИТОРІЇ
3.2 ВТРАТИ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В ЗАВОДСЬКИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ
3.3 ВТРАТИ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В ТРАНСФОРМАТОРАХ ПІДСТАНЦІЙ
4 Теплотворний розрахунок холодильника
4.1 ПРИПЛИВ ТЕПЛА ЧЕРЕЗ ОГОРОДЖЕННЯ КАМЕРИ (Q1)
4.2 ВИТРАТА ХОЛОДУ НА ОХОЛОДЖЕННЯ ПРОДУКТІВ (Q2)
4.3 НАДХОДЖЕННЯ ТЕПЛА З ВЕНТИЛЯЦІЄЮ (Q3) КАМЕР ЗБЕРІГАННЯ ОХОЛОДЖЕНИХ ВАНТАЖІВ (ФРУКТІВ, ЯЄЦЬ)
4.4 ЕКСПЛУАТАЦІЙНИЙ ТЕПЛОПРИПЛИВ (Q4)
5 ПРИКЛАД РОЗРАХУНКУ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ, ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧОЇ ЦЕХОВОЇ І ЗАГАЛЬНО-ВИРОБНИЧОЇ ЗАВОДСЬКОЇ НОРМ ВИТРАТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ХОЛОДУ
5.1 ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ НОРМИ
5.1.1 Питома витрата електроенергії на роботу холодильних компресорів
5.1.2 Питома витрата електроенергії на подавання мастила у компресор
5.1.3 Питома витрата електроенергії на охолодження конденсаторів
5.2 ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧОЇ ЦЕХОВОЇ НОРМИ
5.2.1 Питома витрата електроенергії на освітлення компресорного цеху
5.2.3 Втрати електроенергії в цехових мережах
5.3 ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧОЇ ЗАВОДСЬКОЇ НОРМИ
5.3.1 Питома витрата електроенергії на адміністративно-господарські та побутові потреби, на утримання заводських ремонтних служб і лабораторій, зовнішнє освітлення території
5.3.2 Втрати електричної енергії в заводських електричних мережах
5.3.3 Втрати електричної енергії в трансформаторах підстанцій
6 ПРИКЛАД ТЕПЛОТВОРНОГО РОЗРАХУНКУ ХОЛОДИЛЬНИКА
6.1 ПРИПЛИВ ТЕПЛА ЧЕРЕЗ ОГОРОДЖЕННЯ КАМЕРИ (Q1)
6.2 ВИТРАТА ХОЛОДУ НА ОХОЛОДЖЕННЯ ПРОДУКТІВ (Q2)
6.3 НАДХОДЖЕННЯ ТЕПЛА З ВЕНТИЛЯЦІЄЮ (Q3) КАМЕР ЗБЕРІГАННЯ ОХОЛОДЖЕНИХ ВАНТАЖІВ (ФРУКТІВ, ЯЄЦЬ)
6.4 ЕКСПЛУАТАЦІЙНИЙ ТЕПЛОПРИПЛИВ (Q4)
Висновки
Перелік посилань
ДОДАТОК А (ДОВІДКОВИЙ)
ДОДАТОК Б