Визначення термінів придатності і термінів зберігання після відкриття споживчої тари


Відділ досліджень технології переробки олій і жирів
Тел. +38 (057) 376-39-23
pererobka@fatoil.com.ua


sroki_xranenija_prodyktov1

Відповідно до вимог Закону України «Про безпеку і якість харчових продуктів», «Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів»і ДСТУ 4518: 2008 «Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила», виробники зобов’язані маркувати терміни зберігання своєї продукції. У цих документах введені терміни «термін придатності» і «термін зберігання після відкриття споживчої тари», які визначаються виробником харчового продукту або розробником нормативної та технічної документації відповідно до МВ У 15.4-00334882-001:2009 «Порядок встановлення терміну зберігання олій, жирів кондитерських, кулінарних, хлібопекарських і для молочної промисловості, маргаринів, мінаринів, майонезів, соусів салатних після відкриття споживчої тари. Методичні вказівки» і МВ У 062 – 2001 «Порядок встановлення термінів придатності до споживання маргаринової продукції» та підлягає обов’язковому позначенню в маркуванні.

Інститут проводить роботи по визначенню термінів придатності і термінів зберігання після відкриття споживчої тари для наступних продуктів: майонези, майонезні соуси, маргарини, маргарини м’які, мінарини, шортенінги, гірчиці, олії, жири кулінарні, жири кондитерські для шоколадних виробів, цукерок, харчових концентратів, вафельних і прохолодних начинок, жири загального призначення, жири хлібопекарські та жири для молочних продуктів. Для виконання цих робіт інститут має матеріальну базу і необхідну документацію. Дослідження ведуться за участю дегустаційної комісії, яка визначає зміни органолептичних властивостей продукту протягом усього терміну зберігання. Після закінчення експертизи, замовник отримує технічний висновок.