Технологія отримання моноацилгліцеролів
абораторія досліджень хімії жирів олійно-жирових виробництв
Тел. +38 (057) 376-38-52
chemical@fatoil.com.ua
Розроблено технологію отримання моноацилгліцеролів (МГД), а також моноглицеридов м’яких (МГМ) – харчових ПАР, які широко застосовуються при виробництві маргаринів, в кондитерській промисловості, при виробництві харчових концентратів, в косметичному виробництві.
Економічні розрахунки показують, що МГД і МГМ власного виробництва істотно дешевше імпортних, а за ефективністю не поступаються їм.

Мал.1 – Зміни міжфазного натягу в системі олія-вода в залежності від концентрації моноацилгліцеролів

Мал.2 – Залежності стійкості емульсії від концентрації емульгатора при використанні синтезованих і промислових моноацилгліцеролів
За аналогічною технологією можуть бути отримані і похідні моноацилгліцеролів і харчових кислот, наприклад лактиліровані моноацилгліцероли. Вони найбільш ефективні при виробництві деяких видів маргаринів та інших емульсійних жирових продуктів, а також косметичних кремів.

Мал.3 – Кінетика руйнування емульсій у часі