Методика з нормування витрат теплової, електричної енергії і палива

Методика з нормування витрат теплової, електричної енергії і палива при виробництві продукції підприємствами олійно-жирової галузі

Відділ науково-технічної інформації та інтелектуальної власності
Тел. +38 (057) 376-01-94
nti@fatoil.com.ua


metodika_PER_2metodika_PER_3

Передмова

Ця методика необхідна для практичного використання на підприємствах галузі при визначенні норм і нормативів використання паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР), визначення енергоємності продукції та розробка технічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання ПЕР для підприємств олійно-жирової галузі.

РОЗРОБЛЕНО: Українським науково-дослідним інститутом олій і жирів Національної академії аграрних наук України – організацією з питань розвитку енергетики та енергозбереження в олійно-жировій галузі (УкрНДІОЖ НААН).

РОЗРОБНИКИ:
УкрНДІОЖ НААН: Т.І. Авдєєнко, Л.В. Вистороп, В.В. Гірман, к.т.н. В.О. Голодняк, Ю.В. Захаренко (науковий розробник), Н. Колесник, Д.В. Кухта, к.т.н. П.Ф. Петік, Н. Попов, К. А. Романова, З. П. Федякіна.
Асоціація "Укроліяпром": Т.С. Бевзюк, С. П. Капшук, Л. Т. Пильник.

ПОГОДЖЕНО: Асоціацією "Укроліяпром",
департаментом продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України,
державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, лист від 12.08.2013 р. №1133-01/13/4-13.

ПРИЙНЯТО ТА ВВЕДЕНО В ДІЮ: Міністерством аграрної політики та продовольства України з 20.11.2013 р.

НА ЗАМІНУ: методичних рекомендацій для нормування теплової та електричної енергії на виробництво продукції маслодобування і переробки, Харьков 1998 р.

Методика видана українською мовою

За довідками звертатися: Украина, 61019, г. Харьков, пр-т Дзюбы, 2-А, УкрНДИОЖ НААН;
тел.: +38 (057) 376-01-94; e-mail: nti@fatoil.com.ua

Зміст
1 Загальні положення
2 Нормативні посилання
3 Терміни та визначення понять
4 Познаки та скорочення
5 Умовні позначення теплотехнічної частини
6 Умовні позначення електротехнічної частини
7 Визначення, класифіація норм і нормативів
8 Розмірність норм питомих витрат ПЕР
9 Методи розроблення норм питомих витрат ПЕР
10 Склад норм та методичні підходи до розрахунку всіх складових елементів норм
11 Теплотехнічна частина
11.1 Склад та методика розрахунку норм витрат теплової енергії
11.1.1 теплотехнологічні схеми виробництва
11.1.2 склад норм витрати теплової енергії
11.2 Методика визначення технологічної складової норми витрат теплової енергії на виробництво продукції
11.3 Визначення витрат теплової енергії для основних виробництв олійно-жирової галузі
11.3.1 Добування олії за схемою "форпресування – екстракція"
11.3.1.1 Розрахунок матеріального балансу (% до маси насіння)
11.3.1.2 Розрахунки норм витрат теплової енергії (з теплових балансів) для окремих апаратів
11.3.2 Повна рафінація
11.3.2.1 Гідратація
11.3.2.2 Нейтралізація (безперервна лужна рафінація саломасу по запорізькому методу)
11.3.2.2.1 Обчислення витрати теплової енергії у нейтралізаторі періодичної дії
11.3.2.2.2 Витрата теплової енергії у нейтралізаторі безперервної дії
11.3.2.2.3 Витрата теплової енергії у промивальному вакуум-сушильному апараті
11.3.2.2.4 Обчислення витрати теплової енергії на підігрівання води для промивання
11.3.2.2.5 Обчислення витрати теплової енергії на підігрівання розчину лугу
11.3.2.3 Дезодорація олії
11.3.2.3.1 Обчислення витрати теплової енергії у теплообміннику
11.3.2.3.2 Обчислення витрати теплової енергії у дезодораторі
11.3.2.3.3 Обчислення витрати теплової енергії на пароежекційний блок (5 ступенів)
11.3.2.4 Вибілювання
11.3.2.5 Вінтеризація
11.3.3 Гідрогенізація жирів
11.3.3.1 Обчислення витрати теплової енергії у теплообміннику
11.3.3.2 Витрата теплової енергії у автоклаві безперервної дії
11.4.3.3 Витрати теплової енергії у скрубері
11.3.3.4 Витрати теплової енергії у каплевідділювачі
11.3.3.5 Витрати теплової енергії у коробці жирових погонів
11.3.3.6 Витрати теплової енергії у мішалці для каталізатору
11.3.4 Виробництво маргарину
11.3.4.1 Теплообмінник "пастеризоване молоко – молоко"
11.3.4.2 Пастеризатор молока (аналогічно розраховується пастеризатор цукрового сиропу)
11.3.4.3 Змішувач
11.3.4.4 Вирівнювальний бачок (компенсація тепловтрат)
11.3.4.5 Підготовка емульгатора
11.3.4.6 Витрати гарячої води (визначають на добу роботи лінії)
11.3.5 Виробництво майонезу
11.3.5.1 Приготування та пастеризація розчину суміші сухих компонентів (змішувачі)
11.3.5.2 Змішувач майонезної емульсії
11.3.5.3 Банкомийні машини
11.3.5.4 Витрата гріючої пари на підігрів води
11.4 Методика з розрахунку загальновиробничої цехової норми витрат теплової енергії на вибництво продукції
11.5 Методика з розрахунку загальновиробничої заводської норми витрати теплової енергії на виробництво продукції
11.6 Визначення витрат теплової енергії для теплоспоживаючого обладнання
11.7 Визначення витрати теплової енергії на допоміжні потреби основних і допоміжних цехів та служб підприжмства
11.7.1 витрати теплоти на опалення і вентиляцію
11.7.2 витрата теплоти на гаряче водопостачання
11.7.3 витрати теплоти на прання білизни
11.8 Визначення тепловтрат та витрат теплової енергії на їх компенсацію
11.8.1 Компенсація тепловтрат у жиросховищах
11.8.2 Втрати теплової енергії у мережах
12 Витрати палива
12.1 Методика розрахунку витрат палива на сушіння насіння
12.2 Методика розрахунку витрат палива в парокотельні
13 Визначення втрат паливно-енергетичних ресурсів
13.1 Визначення втрат тепла
13.2 Теплові втрати в котельних агрегатах
13.2.1 Визначення втрат тепла газами, що відходять
13.2.2 Визначення втрат тепла від хімічної неповноти згоряння
13.2.3 Визначення втрат тепла від механічної неповноти згоряння
13.2.4 Визначення втрат тепла в навколишнє середовище
13.3 Визначення втрат тепла в конденсатних мережах
13.4 Втрати тепла з продуванням і обдуванням
13.5 Визначення втрат тепла в навколишнє середовище
14 Рекомендації щодо розрахування питомих витрат енегоресурсів залежно від обсягів виробництва
14.1 Приклад обчислення питомих витрат енергоресурсів (лінійна модель)
14.2 Приклад обчислення питомих витрат енергоресурсів (гіперболічна модель)
14.3 Приклад обчислення питомих витрат енергорерсів (степенева модель)
15 Електротехнічна частина
15.1 Склад норм витрат електричної енергії на виробництво продукції
15.1.1 Склад технологічних норм
15.1.2 Склад загальновиробничих цехових та загальновиробничих заводських норм
15.2 Електромеханічні схеми
15.3 Методика визначення технологічної норми витрати електричної енергії на виробництво продукції
15.3.1 Насосні установки
15.3.2 Компресорні установки
15.3.3 Установки вентиляції і кондиціювання
15.4 Методика визначення загальновиробничої цехової норми витрат електричної енергії на виробництво продукції
15.5 Методика визначення загальновиробничої заводської норми витрит електричної енергії на виробництво продукції
15.6 Визначення витрат електричної енергії на допоміжні потреби основних, допоміжних цехів та служб підприємства
15.6.1 Вентиляція і опалення
15.6.2 Освітлення виробничих приміщень
15.6.3 Втрати електричної енергії в цехових та заводських електричних мережах
15.6.4 Цехові майстерні, загальнозаводські ремонтні цехи і майстерні та інші об’єкти
15.6.5 Водопостачання
15.6.6 Відкачування стічних вод
15.6.7 Внутрішньозаводський електротранспорт
15.6.8 Вироблення стисненого повітря
15.6.9 Втрати електричної енергії в трансформаторах підстанцій
15.6.10 Витрати електричної енергії на вироблення холоду
15.6.10.1 Визначення технологічної норми
15.6.10.2 Питома витрата електроенергії на роботу холодильних компресорів
15.6.10.3 Питома витрата електроенергії на подавання мастила у компресор
15.6.10.4 Питома витрата електроенергії на циркуляцію теплоносія
15.6.10.5 Питома витрата електроенергії на перемішування розсолу
15.6.10.6 Питома витрата електроенергії на охолодження конденсаторів
15.6.10.7 Питома витрата електроенергії на охолодження повторно-використаної води
15.6.10.8 Питома витрата електроенергії на переохолодження холодоагенту
15.6.11 Виробничі потреби допоміжних цехів і служб
15.6.12 Зовнішнє освітлення території підприємства
15.6.13 приймання сировини (олії рослинної)
15.6.14 Вироблення водню
15.6.15 Невраховані витрати і втрати
15.7 Визначення норм витрат електричної енергії для основних виробництв олійно-жирової галузі
15.7.1 Добування олії за схемою форпресування-екстракція
15.7.2 Виробництво саломасу
15.7.3 Виробництво маргарину
15.7.4 Виробництво майонезу
16 Розрахунок групових норм
17 Розрахунок норм витрат електричної ененргії на вироблення і відпущення 1 гкал теплової енергії парокотельною
17.1 Визначення потужності, що споживає повітряний вентилятор парогенератору
17.2 Визначення потужності, що споживає димосос
17.3 Визначення потужності, що споживає живильний насос
17.4 Визначення сумарної потужності електричного обладнання власних потреб парокотельні
17.5 Визначення сумарної потужності електричного обладнання на вироблення 1 Ккал тепової енергії парокотельнею
17.6 Визначення норм витрат електричної енергії на вироблення і відпущення 1 Гкал теплової енергії парокотельнею
Додаток а. Теплотехнологічні схеми для виробництв вироблення та перероблення олії
Додаток б. Нормативні і довідкові матеріали теплотехнічної частини
Додаток в. Приклади розрахунку норм витрат теплової енергії
Додаток г. Нормативні і довідкові матеріали електричної частини
Додаток д. Приклади розрахунку норм витрат електричної енергії
Додаток ж. Зведені дані норм питомих витрат пер для підприємства
Додаток к. Бібліографія
Раздел 1. Загальні положення
1.1 В умовах розвитку суспільного виробництва і зростання матеріальних потреб виникає необхідність розробки і додержання особливих правил користування паливно-енергетичними ресурсами (далі-ПЕР), раціонального їх використання, одним з яких є організація нормованого використання ПЕР в промисловості.

1.2 Основним завданням нормування ПЕР є встановлення об’єктивних показників енергоємності товарної продукції, посилення збалансованості та достовірності прогнозів, а також виявлення резервів та стимулювання ефективного використання енергоресурсів у суспільному виробництві.

1.3 Нормування питомих витрат ПЕР не передбачає втручання держави у господарську діяльність підприємств, пов’язану з обмеженням обсягів споживання ПЕР або обсягів виробленої продукції. Воно є інструментом усунення нераціонального використання ПЕР, викликаного безгосподарністю та застосуванням застарілих технологій. Основними важелями цього механізму є матеріальне заохочення економії ПЕР та фінансова відповідальність зо їх нераціональне використання.

1.4 Нормуванню підлягають всі витрати ПЕР на основні та допоміжні виробничі процеси, включаючи неминучі втрати енергії, незалежно від обсягів споживання цих ресурсів та джерел енергопостачання.

1.5 В олійно-жировій галузі використання палива і теплової енергії має багатоцільове значення вони використовуються для одержання пари, для промивання і нагрівання сировини і готової продукції, для охолодження і нагрівання обладнання, для сушіння; для одержання вакууму, в господарсько-питних цілях, для миття і дезінфекції обладнання і т.і.

1.6 Методика з нормування витрат теплової, електричної енергії і палива для підприємств олійно-жирової галузі (далі – Методика) розроблена відповідно до Закону України "Про енергозбереження" (74/94 – вр) від 1 липня 1994 р.

1.7 Методика призначена для практичного користування при розрахунках на підприємствах олійно-жирової галузі науково-обґрунтованих норм витрат теплової, електричної енергії і палива з метою створення можливостей застосування економічних важелів керування процесом використання ПЕР, планування і прогнозування об’ємів їх споживання, а також оцінки ефективності використання ПЕР.

1.8 Розрахунки науково-обґрунтованих норм витрат теплової, електричної енергії і палива виконуються: підприємствами; УкрНДІОЖ НААН.
Погоджуються загальновиробничі норми питомих витрат палива, теплової та електричної енергії: Міністерством аграрної політики та продовольства України.
Затверджуються загальновиробничі норми питомих витрат палива, теплової та електричної енергії: керівництвом підприємства.
Погодження та затвердження загальновиробничих норм питомих витрат палива, теплової та електричної енергії виконується щорічно згідно форми, яка приведена у додатку Ж.

1.9 Розроблені норми питомих витрат теплової, електричної енергії і палива підлягають перегляду і затвердженню тільки за умов зміни технології виробництва, коливання обсягів виробництва товарної продукції (на 20%) і проведення організаційно-технічних заходів з раціонального використання ПЕР.

1.10 Методика розроблена на єдиній методичній основі, носить рекомендаційний характер і встановлює порядок нормування питомих витрат ПЕР на підприємствах олійно-жирової галузі всіх форм власності незалежно від їх підпорядкування.

1.11 Питомі норми витрат ПЕР розробляють згідно з:
— Законом України "Про енергозбереження" (74/94-вр);
— Постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 р. (786-97-п) "Про порядок нормування питомих витрат ПЕР у суспільному виробництві";
— "Основним положенням з нормування паливо – енергетичних ресурсів у суспільному виробництві", затверджених наказом Національного Агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів № 112 від 22.10.02 та зареєстрованих у Мін’юсті 07.11.02 р. за 878/7166;
— Методикою з нормування теплової, електричної енергії і палива при виробництві продукції олійно-жарової галузі.

1.12 Нормування витрат ПЕР – це встановлення об’єктивно необхідної величини їх споживання на одиницю виробленої продукції, виконаних робіт або наданих послуг встановленої якості (далі – продукції) у конкретних умовах виробництва.
До складу норм витрат ПЕР на одиницю виробленої продукції не включаються витрати за п.1.18, а також відпускання ПЕР стороннім споживачам (селищам, їдальням, клубам, дитячим закладам та iн.) та втрати палива під час його зберігання та транспортування.
Витрати ПЕР на ці потреби повинні нормуватися окремо.

1.13 Нераціональне використання ПЕР зумовлюється застосуванням застарілих технологій та обладнання, а також недосконалістю методів організації виробництва. Його складовими частинами є неекономне та марнотратне (неефективне) споживання ПЕР.
Неекономне споживання – це перевитрати ПЕР понад встановлених норм їх питомих витрат.
До марнотратних (неефективних) відносяться витрати ПЕР, зумовлені недотриманням вимог державних стандартів, режимних та технологічних карт, затвердженої проектної документації на енерго- та теплопостачання, а також на споруди в частині погіршення їх теплоізолюючих властивостей в опалювальний сезон, паспортів на діюче обладнання, в тому числі систематичне, без виробничої потреби, використання палива, недовантаження або використання на холостому ходу силових трансформаторів, електродвигунів, електропечей та іншого паливного- та енергетичного обладнання і машин, не обумовлене вимогами надійності і технічної або екологічної безпеки.

1.14 Нормування витрат ПЕР здійснюють з метою раціонального використання та економії ПЕР і є основою для застосування економічних санкцій за їх нераціональне використання та запровадження економічних механізмів стимулювання енергозбереження. Основою для запровадження економічних механізмів стимулювання енергозбереження є прогресивні показники норм питомих витрат ПЕР.

1.15 Норма питомої витрати ПЕР для підприємств олійно–жирової галузі – це погоджений Міністерством аграрної політики та продовольства України показник їх використання на одиницю виробленої продукції, виконаних робіт або наданих послуг встановленої якості, орієнтований на прогресивні умови виробництва.

1.16 При погодженні норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів в Міністерстві аграрної політики та продовольства України необхідно до 01 лютого поточного року надати виконавчій дирекції асоціації „Укроліяпром” проект загальновиробничих норм питомих витрат ПЕР за формою згідно з додатком Ж (в 3-х примірниках).
Підготовка проекту норм питомих витрат повинна супроводжуватись планом організаційно-технічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання ПЕР.
Разом з проектом загальновиробничих норм питомих витрат ПЕР на поточний рік необхідно також надати:
• копію звіту „Про результати використання палива, теплоенергії та електроенергії” за формою № 11-МТП за попередній рік – 2 примірника, за формою № 24-Е – 1 примірник та за формою № 6-ТП – 1 примірник;
• звіт щодо виконання плану організаційно-технічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання ПЕР за попередній рік, або „Програми заходів і робіт з енергозбереження за попередній рік” із зазначенням залучених капітальних вкладень та величини досягнутої економії енергоресурсів;
• план організаційно-технічних заходів, спрямований на підвищення ефективності використання ПЕР на поточний рік, або „Програму заходів і робіт з енергозбереження на поточний рік”, затверджену відповідним наказом по підприємству із зазначенням коштів, які будуть залучені для її виконання та очікуваної економі енергоресурсів;
• загальні витрати умовного палива (комплексна норма) у відсотках до маси переробленого насіння соняшнику за попередній рік з розшифровкою витрат.

1.17 До товарної продукції в олійно–жировій галузі, на яку визначають норми витрат ПЕР, відносяться:
— основна товарна продукція підприємства:
• олія нерафінована;
• олія рафінована;
• маргаринова продукція;
• кулінарні жири;
• майонез;
• саломас;
• гірчиця;
• кетчуп;
• оліфа.
— похідні енергоносії, самостійно вироблені підприємством і відпущені стороннім споживачам (теплова енергія, кисень, стиснене повітря, вода, холод тощо);
— напівфабрикати, товари народного споживання;
— всі інші види робіт і послуг для сторонніх споживачів.

1.18 Нормування витрат ПЕР на комунально – побутові потреби, будівництво та капітальний ремонт будівель та споруд, пусконалагоджувальні та дослідні роботи тощо, якщо вони мають допоміжний характер стосовно виробництва основної продукції підприємства, враховуються окремо.

1.19 Норми витрат ПЕР, віднесені на одиницю товарної продукції, визначають як „наскрізні” показники, що включають всі витрати та втрати ПЕР протягом повного технологічного циклу виробництва, використаних на даний вид товарної продукції як в основних, так і в допоміжних цехах і службах підприємства.

1.20 Норми питомих витрат ПЕР повинні:
— розроблятися відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 року № 786 „Про порядок нормування питомих витрат паливно – енергетичних ресурсів у суспільному виробництві”, „Основних методичних положень з нормування паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві” від 22 жовтня 2002 року № 112, а також нормативних актів, стандартів з енергозбереження, інших нормативно – правових та нормативно – технічних документів та цієї Методики;
— ґрунтуватись на розрахунках енергобалансів (їх витратних частин);
— ґрунтуватись на планах організаційно – технічних заходів, направлених на підвищення ефективності використання ПЕР;
— враховувати конкретні умови, технологію та організацію виробництва, досягнення науки і техніки та бути орієнтованими на прогресивні показники енерговикористання;
— врахувати результати енергетичних обстежень;
— враховувати нормативні енергетичні проказники, які відображають комплекс технічно-економічних показників роботи обладнання, визначених на основі даних заводу-виробника або випробувань при оптимальних режимах робот з урахуванням ступеневого старіння, параметрів та зовнішніх факторів;
— сприяти мобілізації резервів економії ПЕР у суспільному виробництві.

1.21 Чинність даних Методик поширюється на підприємства всіх форм власності, що належать до олійно – жирової галузі, в тому числі:
— на підприємства та організації з сумарним річним споживанням ПЕР (з врахуванням електроенергії, перерахованої у паливо в умовному виразі; понад 1000 тонн умовного палива (т у.п).

1.22 Контроль за наявністю норм та нормативів витрат ПЕР та їх виконанням здійснюється Держенергоефективності під час проведення перевірок стану ведення обліку і використання ПЕР на підприємствах.

1.23 Відповіальність за розроблення і додержання норм витрат ПЕР на рівні підприємства несе керівник підприємства.
Нормування питомих витрат ПЕР на підприємствах забезпечується енергетичними, технологічними або іншими службами залежно від специфіки виробництва. Працівники цих служб підлягають першочерговому матеріальному заохоченню за ефективне використання та економію ПЕР у рамках економічного механізму енергозбереження.

1.24 Основою для запровадження економічних механізмів стимулювання енергозбереження є прогресивні показники норм питомих витрат ПЕР. Їх визначають відповідно до Положення про матеріальне стимулювання колективів і окремих працівників підприємств, організацій та установ за економію паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві, затвердженого спільним наказом Держкоменергозбереження та Мінекономіки від 21.06.2000 р. № 47 (z0405-00), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.07.2000 за № 405/4626.

1.25 Відповідно до статті 1011 Кодексу України про адміністративні правопорушення відсутність норм питомих витрат ПЕР та недотримання вимог щодо їх встановлення або перевищення таких норм, відповідно до законодавства тягне за собою накладення штрафу на керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.